Det er lige gået op for mig, at november – den normalt uendelige, mørke og begivenhedsløse måned – allerede er halvt forbi. Og jeg synes ellers lige det var oktober.

Men jeg har også haft lidt travlt. Dels med lidt konsulentopgaver og dels med udgivelsen af 3. og sidste del af min trilogi, der absolut ikke er selvbiografisk, men så alligevel…

 Trilogien startede egentlig da en bekendt foreslog mig at skrive en debatbog om Kvotekvinder. Altså en bog, der tog kritisk stilling til det politiske koncept med at rekruttere flere kvinder til ledelsesposter, med udgangspunkt i kvoter.

 Jeg prøvede at skitsere et projekt, men det blev ikke til mere end et par A4 sider, inden jeg forkastede tanken. Det blev tungt, kedeligt, upersonligt.

 Senere skrev jeg et udkast til en skønlitterær roman på ca. 80.000 ord, men heller ikke det føltes rigtigt. Først, da jeg sad hjemme i Corona-isolation med mine børn, fik jeg den helt rigtige idé og kunne endelig gå i gang med arbejdet. Det var i foråret 2021 og historien udspillede sig primært i et helt almindeligt kontormiljø uden Corona, mundbind og håndspirt, men med rå mængder kaffe, croisanter og kærlighed.

 Det var en helt anden genre end mine første romaner og jeg var faktisk lidt bange for, at det kunne blive svært at slå igennem med den type historie, og at det kunne skuffe mine eksisterende læsere.

 Men altså, hvem gider skrive den samme bog 5 gange og hvis jeg kunne skifte fra IT til rengøring og fra kvotekvinde til forfatter, kunne jeg vel også skifte genre?

 At Kvotekvinde skulle være en trilogi vidste jeg fra starten. Det er måske der historien kommer tættest på mit eget liv: En tid før jeg fik børn, en tid imens de var små og en tid efter at støvet har lagt sig og man begynder at se klart. Derudover er det mest fiktion og fri fantasi, omend der er et ikke helt tilfældigt valg af Anjas branche indenfor rengøring. Her var jeg på hjemmebane, og så havde jeg lyst til at give Danmarks mange tusinde rengøringsassistenter et fortjent fokus.

 For en gangs skyld.

I mit arbejdsliv var der helt sikkert dage og oplevelser, som jeg i situationen tænkte at jeg engang ville hævne ved at skrive en eller anden ond roman og udstille ubehagelige kolleger på en satirisk og skarp måde. I praksis blev mit fokus dog et andet og de eneste steder, hvor jeg har genskabt scener fra det virkelige liv trækker på gode minder om mennesker jeg har holdt af eller lært utrolig meget af.

Kvotekvinde-trilogien var ikke blevet til noget uden mine år hos ISS, så selvom det kan virke som noget af en omvej at skulle have både en kandidatgrad og 15 års karriereræs før man springer ud som forfatter, har hver eneste dag været værdifuld.

Sejre, nederlag og kollegers blålakerede negle i virkelighedens åbne kontorlandskaber har samlet sig til de stemningsbilleder, der blev scenen i Kvotekvinde-trilogien, men i et impressionistisk billede, hvor ingen står så tydeligt frem at de kan genkendes.

Trilogiens formål er ikke at skabe debat eller rejse hård kritik. Mit sigte er primært at underholde – og meget gerne netop at nå dem, der altid har lidt for travlt til at få læst en bog – eller ikke orker at forholde sig til tunge skæbner i litteraturen i tillæg til det man allerede bakser med i virkeligheden. Dé læsere vil jeg gerne give en god læseoplevelse og en feel-good-fornemmelse i kroppen bagefter.

Det er okay med mig, at nogen synes genren er let, useriøs eller ligegyldig. Kvotekvinde er en historie og et tidsbillede, som jeg havde lyst til at skrive undervejs i en pandemi, hvor intet var normalt. Jeg opdagede simpelthen at jeg kunne skrive en genkendelig verden frem og grine lidt undervejs.

Hvis du på et tidspunkt har været min chef eller kollega, står du måske nævnt mellem linjerne – men læs under alle omstændigheder meget gerne bogen og se om ikke jeg har ret i, at et par timer med en bog i hånden kan være ganske god underholdning.

Du kan finde bøgerne på e-reolen, men jeg vil allerhelst sælge dig hele trilogien signed – sealed, delivered. Måneden ud kan du få dén pakke til en ekstra god pris: 500 kr. Send mig en hilsen på mail, sms eller messenger, så finder vi ud af noget 😀