Forfatter Estrid Dyekjær

estrid_dyekjaer_logo_2024_V1

Tiden venter ikke på nogen...

Sådan svarede min forlægger, da jeg for nylig bad om et forslag til, hvordan vi kunne afslutte vores samarbejde på en god måde.

Der er hverken sure miner eller smækkede døre – blot en åbenhed om, at jeg trænger til at få ny luft under vingerne og se, hvor dét kan bære mit forfatterskab hen.

Jeg har med andre ord brug for nye udfordringer, for at lære nye tricks og få erfaringer fra andre samarbejdspartnere på bogmarkedet.

Og ja – det lyder næsten som en uopfordret ansøgning eller et ’jeg-er-blevet-ledig-men-lader-som-om-jeg-selv-har-valgt-det’-opslag på LinkedIn. Forskellen er måske heller ikke stor – selvom forfatterlivet ikke er helt sammenligneligt med et job på det ordinære arbejdsmarked.

Jeg kunne selvfølgelig have ventet til jeg havde et nyt forlag på hånden. Så kunne jeg lade dem afslutte mit samarbejde med Byens Forlag via forhandlinger om rettigheder uden at jeg selv skulle involveres.

Jeg kunne også have ladet Byens Forlag beholde restlageret af de 6 romaner jeg har udgivet hos dem – sammen med omkostninger til lager, distribution mv.

Eller jeg kunne have fundet andre måder at håndtere det på – I løbet af mine fem år i branchen har jeg set det gjort på mange mere eller mindre elegante måder.  

For mig har det dog været vigtigt, at afslutte relationen på en god og sober måde. Jeg har indgået en kontrakt med Byens Forlag – jeg har fået en god start og fair behandling. Jeg rydder op efter mig, inden jeg fortsætter til nye eventyr. Og jeg gør det åbent og ærligt, for jeg har ikke lyst til fordækte planer eller syv slørs strategisk dans inden jeg smækker med døren og brænder alle broer bag mig.

Hvis jeg behandler andre med respekt og tager mig selv og mit forfatterskab seriøst, tror jeg det bliver lettere for andre at møde mig på samme måde.

Mit næste skridt er ligeså hemmeligt for mig, som for mine læsere. Et er dog sikkert: Jeg fortsætter med at skrive og begynder lige der, hvor jeg er kommet til i mit manuskript til ’RENT’ som du kan læse mere om lige her.