Forfatter Estrid Dyekjær

estrid_dyekjaer_logo_2024_V1

Hvis du har læst Kvotekvindetrilogien ved du også, at en af bipersonerne i de tre romaner får en hård skæbne i sit job som rengøringsassistent.

Dét gav blandt andet omtale i magasinet Rent i Danmark, der er brancheblad for leverandører af Facility Management i Danmark.

Den hårdt prøvede biperson gav dog også inspiration til en helt anden – og meget mere beskidt historie. Om det ligefrem er socialrealisme er uklart selv for mig, men feelgood er det i hvert fald ikke.

Imens vi andre holder fri, arbejder 100.000 danske rengøringsassistenter nemlig med ergonomi, arbejdstider og kemikalier, der er dokumenteret sundhedsskadelige. Ofte sættes de under yderligere pres, når lokalpolitikere sender rengøringskontrakter i udbud – for at spare marginale omkostninger på næste års budgetter.

I ’RENT’ vil jeg vise sider af virkeligheden, vi som samfund ikke kan – eller vil – se.

I romanens komposition, plot og karakterudvikling arbejder jeg med sanseindtryk fremfor traditionelle plotmodeller og handlingen beskrives fra flere personers perspektiv i en kontinuerlig vekselvirkning, hvor intet er ensidigt rigtigt eller forkert.

Der findes ingen helte og ingen skyldige, men de er med allesammen; De prominente, de skæve og de anonyme eksistenser. De tilbedte, de underspillede, de oversete.

Ingen karakter er vigtigere end andre – jeg vil give alle en stemme, så læseren inviteres ind i et rum, hvor det er tilladt at fatte sympati for psykopaten eller føle modvilje for samaritaneren.

Det er okay, hvis du som læser ikke bliver begejstret over, at jeg denne gang skriver om noget langt mindre behageligt end i mine andre romaner. Udfordringen er, at jeg ikke altid selv styrer inspirationen og denne historie skal simpelthen ud af mit system inden jeg kan fokusere på andre ting.

I 2022 fik jeg tildelt Authorkontoens arbejdslegat til arbejdet med Rent, der i skrivende stund er ved at blive klar til et nyt og modigt forlag.